Wat is zorgadministratie?

Zorgadministratie speelt een grote rol bij zorgaanbieders zoals ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen. Het omvat alle administratieve taken die nodig zijn om zorgprocessen soepel te laten verlopen. Ontdek in dit artikel wat zorgadministratie precies inhoudt en wat het werk van een zorgadministrateur zo uitdagend maakt.

Definitie van zorgadministratie

Zorgadministratie is het hele proces van zorglevering tot facturatie. Het draait om het juist, tijdig en volledig administreren van de zorg op een zo efficiënt mogelijke manier. Zorgaanbieders zijn namelijk verplicht om de zorg die ze leveren, correct te registreren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • contactgegevens van de patiënt of cliënt;
  • het soort behandelingen of onderzoeken;
  • de duur van een behandeling, en de start- en einddatum van het traject;
  • de diagnose.

Het belang van zorgadministratie

Zorgadministratie is belangrijk om een zorginstelling goed te laten functioneren. Het zorgt voor:

  • Nauwkeurigheid: correcte registratie van patiëntgegevens, waardoor fouten in de zorgverlening worden voorkomen.
  • Efficiëntie: administratieve processen worden gestroomlijnd, zo hebben zorgverleners meer tijd voor daadwerkelijke patiëntenzorg.
  • Compliance: goede zorgadministratie biedt gemakkelijkere naleving van wetten en regels.
 

 

Wat maakt het werk van een zorgadministrateur uitdagend?

Als zorgadministrateur ben jij dus een onmisbare schakel bij zorgaanbieders. Er komen dan ook tal van uitdagende vraagstukken op je pad. In het webinar Wat maakt zorgadministratie zo'n uitdagend vak? praten verschillende experts je bij over dit boeiende vakgebied. We lichten enkele uitdagingen van een zorgadministrateur hieronder voor je toe.

Wat doet een medewerker zorgadministratie?

Anticiperen op veranderingen in de zorgsector

Als medewerker of manager zorgadministratie krijg je te maken met verschillende uitdagingen. Het vakgebied is volop in beweging. De rol van de zorgadministrateur is in de afgelopen jaren meer en meer verschoven van registreren naar adviseren en controleren. Het is heel belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele wet- en regelgeving rondom de zorg. Er dienen zich namelijk voortdurend veranderingen aan. 

Controle van bronregistratie

Een andere uitdaging is de bronregistratie: een deel van de benodigde gegevens moet worden vastgelegd door degene die de patiënt of cliënt inschrijft of de specialist die de behandeling uitvoert. Dat maakt het proces nog wat complexer. Niet zelden wordt een verkeerde registratiecode gebruikt, is het burgerservicenummer (BSN) niet ingevuld, ontbreekt de verwijsbrief of valt een behandeling buiten de start- of einddatum. De zorgadministrateur heeft daarmee ook een controlerende functie.

Tijdig en nauwkeurig declareren

Verder is ook tijdig en correct declareren van groot belang. Alleen al omdat er miljarden euro’s in de zorgsector omgaan. De instanties die zorgkosten vergoeden, bestuderen elke declaratie zeer grondig voordat ze tot betaling overgaan. Foutieve of onvolledige declaraties worden niet betaald. Er ontstaan dan achterstanden in het facturatieproces.  

Welke zorgadministratie-opleiding is geschikt voor mij?

Geïnteresseerd in een baan als zorgadministrateur? Of ben je dat al en wil je je werk nog beter en efficiënter uitvoeren? Bij Markus Verbeek Praehep vind je verschillende zorgadministratie-opleidingen. Wil je het vakgebied beter leren kennen? Kies dan voor de Module Basiskennis Zorgadministratie, waarmee je je basiskennis verrijkt en daarna gemakkelijker doorstroomt naar het Praktijkdiploma Zorgadministratie. Wil je je meer verdiepen in de thema’s financiering, bekostiging, budgettering en aanbesteding? Schrijf je dan in voor de Vakopleiding Zorgadministratie.

 
Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur