Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Een boekhouder of accountant? Vaak worden deze twee beroepen door elkaar gehaald omdat ze sterke gelijkenissen hebben. Deze financieel specialisten lijken op elkaar, maar hebben beiden een unieke rol en specifieke taken. In deze blog gaan we in op de drie grootste verschillen en duiken we in het takenpakket van zowel de boekhouder als de accountant. Benieuwd hoe jij boekhouder of accountant kunt worden? Lees snel verder. 
 

Boekhouder of accountant: de 3 grootste verschillen op een rij 

 

1. De opleiding 

Voor beide beroepen zijn er diverse opleidingsmogelijkheden. Een boekhouder heeft veelal een opleiding op MBO-niveau. Je kunt een studie in boekhouding (PDB of BKB) volgen, maar dit is niet verplicht. Als accountant bepaalt je vooropleiding welke titel je mag dragen. Je kunt een wettelijke beschermde titel behalen via een HBO Bachelor, HBO Associate degree (Ad), Post Bachelor of een Masteropleiding. 
 

2. De titel 

Als accountant heb je een titel die wettelijk beschermd is, een boekhouder heeft dit niet. Dit betekent dat iedereen de titel boekhouder kan gebruiken. Als accountant kun je de volgende wettelijk beschermde titels behalen: Accountant-Administratieconsulent (AA), Register Tax Accountant (RTA) en Registeraccountant (RA). Daarmee sta je ingeschreven in het register van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). 
 

3. Praktijk versus theorie 

Een boekhouder is gericht op het uitvoeren van financieel-administratieve taken. Je bent vooral gericht op de praktijk. Als accountant heb je veelal een controlerende functie. Je bent zowel praktisch als theoretisch opgeleid. 

De belangrijkste verschillen tussen een boekhouder en accountant zijn nu inzichtelijk gemaakt. Wil jij een (vervolg)stap zetten? Bekijk dan gerust onze accountancyopleidingen of opleidingen in bedrijfsadministratie en financial controlling. Bij Markus Verbeek Praehep vind je altijd een passende opleiding op jouw niveau. 
 

Boekhouder of accountant: het takenpakket 

Is werken als financieel professional iets voor jou? Bekijk het onderstaande overzicht waarin we de taken van een boekhouder en accountant naast elkaar zetten. 
  

Boekhouder 

Accountant 

Boekhouding bijhouden 

Boekhouding inrichten 

Administratie verwerken 

Administratie controleren 

Jaarrekening opstellen 

Jaarrekening controleren 

Belastingaangiften opstellen en indienen 

Accountantsverklaringen opstellen 

Facturatie verwerken 

Controle en audits 

Niet verplicht om bijscholing te volgen 

Verplicht om jaarlijks bij te scholen (PE) 

Kan niet verantwoordelijk gehouden worden 
(aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht) 

Verantwoordelijk voor werkzaamheden 
(aansprakelijkheidsverzekering is verplicht) 


Boekhouder of accountant worden? Een passende opleiding 

Een investering in jezelf is een slimme investering. Leg een goede basis, verdiep je kennis of kies voor een specialisatie. Verhoog je rendement met een opleiding van Markus Verbeek Praehep. Bij Markus Verbeek Praehep hebben we meer dan 125 jaar ervaring in het opleiden van financieel professionals.

Boekhouding

Als boekhouder kun je in een korte periode een diploma behalen. Kies voor de praktijkgerichte vakopleiding Basiskennis Boekhouden (BKB®) van drie maanden. Of ga voor het meest gevraagde diploma voor financieel administrateurs: het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®). Dit diploma kun je in negen maanden behalen. 

Accountancy

Als accountant zijn er diverse routes die je kunt afleggen richting een titel. Deze wettelijk beschermde titels kun je alleen behalen na een succesvolle afronding van een opleiding en inschrijving in het register van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De AA-accountant heeft de titel verdiend dankzij een afgeronde HBO Bachelor Accountancy en de RA-accountant heeft een opleiding op universitair niveau afgerond. Om jouw klanten beter te kunnen ondersteunen bij fiscale vraagstukken, volg je de opleiding Register Tax Accountant (RTA) of Register Tax Specialist (RTS). Werk jij liever dienstverlenend en ondersteunend? Leg een goede basis met de opleiding Praktijkdiploma Assistent Accountant

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur