Tijdens Prinsjesdag werden meerdere plannen bekendgemaakt en hoewel deze nog aangenomen moeten worden door de Eerste en Tweede Kamer, zijn ze toch het vermelden waard. In de Prinsjesdagpodcast ging Markus Verbeek Praehep in gesprek met fiscaal jurist Heleen Elbert en btw-adviseur Carola van Vilsteren.
Benieuwd naar de Prinsjesdagpodcast? Luister hem hier!
Een greep uit de onderwerpen die zijn besproken in de Prinsjesdagpodcast:
Heleen Elbert: “Wat me opviel is dat er een paar regelingen versimpeld worden. Dus als je een camper hebt, houd er rekening mee dat je tarief verdubbelt. […] Het viel mij ook op dat de oldtimer-regeling werd versoberd. […] En de fiscale subsidiemaatregelen lopen waarschijnlijk wat langer door. […] Ze hebben de omschrijving van wanneer je een heffing krijgt, voornamelijk de motorrijtuigenbelasting, aangepast want je kan er op dit moment nog aan onderuit komen als je zegt: ik heb niks gedaan, die auto was al zo toen ik ‘m kocht. Nu zeggen ze gewoon dat je moet betalen.”
Daarnaast is het regelen van een ov-kaart bij je baas versimpeld want vanaf 1 januari mag je baas belastingvrij een kaart voor het openbaar vervoer geven, vergoeden, of ter beschikking stellen. Wel op voorwaarde dat die kaart ook voor zakelijke ritten gebruikt wordt.
Heleen Elbert: “Openbaar vervoer is ideaal, behalve de btw-constructies.”
Carola van Vilsteren: “We hebben het nu leuk geregeld voor het ov en hoe we daarmee omgaan, maar woon-werkverkeer is privé. Dat betekent dat de werkgever geen btw daarop kan aftrekken.”
De vraag is hoe het dan zit met thuiswerkende mensen die maar heel soms naar het werk gaan. Carola van Vilsteren: “Daarvan kun je zeggen: dat is zakelijk, maar daarvan zegt de rechter dat het gewoon privégebruik is. [..] Daarin is geen mededogen, woon-werkverkeer is gewoon privé.”
Ook is er een verandering aanstaande over het belasten van e-commerce. Bijvoorbeeld met het maken van videocontent in Nederland, maar dat via het buitenland distribueren om belastingvoordeel te verkrijgen. Dat lijkt niet makkelijk te controleren zijn.
Carola van Vilsteren: “Ze (de overheid, red.) kunnen vaak meer controleren dan wij denken. Er is natuurlijk al heel veel regelgeving over dit onderwerp en bijvoorbeeld aan de hand van IP-adressen en servers kan de Belastingdienst al heel veel zien. Dus techniek laat veel sporen achter […] en omdat je niet met cash geld kunt betalen, is het veel makkelijker (criminelen, red.) aan te pakken. […] Portugal en Italië dat zijn landen waar alles al in real-time bij de Belastingdienst staat. […] In Europa zal men heel moeilijk naar Nederland kijken.”
Wil jij als salarisadministrateur binnen één dag op de hoogte zijn van de Prinsjesdagwijzigingen? Volg dan de training: Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE).