NIRPA PE-punten: wat is het en wat kun je ermee?

Word lid van het NIRPA-register en bewijs je kwaliteit als payrollprofessional! Door het behalen van NIRPA PE-punten blijf je als financieel professional altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Hiermee houd je je kennis en vaardigheden op peil. Behaal je PE-punten bij Markus Verbeek Praehep en blijf up-to-date. Zo ben én blijf je een vakbekwame professional waar werkgevers voor in de rij staan. In deze blog leggen we je uit wat het NIRPA-register is en hoe je PE-punten behaalt. 

 

Wat is het NIRPA-register?  

Het NIRPA-register is een keurmerk waar payrollprofessionals bij aangesloten zijn. NIRPA staat voor Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting. Hiermee wordt de kwaliteit van de kennis en actualiteit van de salarisprofessionals gewaarborgd. Ook organiseert NIRPA jaarlijks een congres waarbij payrollprofessionals samenkomen, kennis delen en PE-punten (Permanente Educatie) behalen. NIRPA hanteert hierbij twee categorieën: 'Wet- en regelgeving, Salaris en HR' en 'Overige kennis en vaardigheden'. 

 

Jouw vakkennis op peil met NIRPA PE 

Ben je salarisadministrateur of payrollprofessional en lid van het NIRPA-register? Wanneer je voldoet aan de PE-punteneis toon je aan dat je vakbekwaam én een kwalitatief goede professional bent. Maar wat levert toegang tot het register jou op? 

  • Altijd up-to-date: je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied en blijft jezelf doorontwikkelen als salarisprofessional. 
  • Erkende titels: je onderscheidt je binnen de financiële arbeidsmarkt. Je mag de titels RSa (Register Salarisadministrateur) of RPP (Register Payroll Professional) voeren, wat je professionele status versterkt. 
  • Netwerk: je neemt deel aan netwerkbijeenkomsten, bezoek het jaarlijkse NIRPA-congres en krijgt exclusieve toegang tot LinkedIn-groepen. 

 

Wat zijn PE-punten? 

PE staat voor Permanente Educatie. Als geregistreerde professional is het belangrijk dat je voldoet aan de punteneis van het NIRPA-register. Hoeveel punten je moet behalen, verschilt per register. 

  • Heb je de Vakopleiding Payroll Services (VPS®) gevolgd? Registreer je dan bij het NIRPA en voer de titel RPP (Register Payroll Professional). Om deze NIRPA-erkenning te behouden, moet je elk jaar 220 PE-punten behalen. Daarvan moeten minimaal 140 punten bestaan uit activiteiten voor 'Wet- en regelgeving, Salaris en HR' (kennispunten). 
  • Ben je in het bezit van de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)? Dan kun je toetreden tot het NIRPA-register. Je mag dan de titel RSa (Register Salarisadministrateur) voeren. Om deze titel te behouden, moet je elk jaar 180 PE-punten behalen. Daarvan moeten minimaal 100 punten bestaan uit activiteiten voor 'Wet- en regelgeving, Salaris en HR' (kennispunten). 

Hoe je de overige punten behaalt? Dat is aan jou. Verdiep je verder in 'Wet- en regelgeving, Salaris en HR' of behaal de resterende punten met 'Overige kennis en vaardigheden'. 

 

Hoe behaal ik mijn PE-punten? 

 

Soorten PE-activiteiten 

Je bent lid van het NIRPA-register. En nu? Er zijn verschillende manieren waarop je je PE-punten kunt behalen. Zo kun je een webinar volgen, deelnemen aan een PE-training, het NIRPA-congres bezoeken of andere PE-activiteiten ondernemen. Je kunt kiezen voor vooraf geaccrediteerde PE-activiteiten, dit betekent dat je vooraf al kunt zien hoeveel PE-punten je zult behalen. Kies je voor een niet vooraf geaccrediteerde PE-activiteit? Bewaar het studieprogramma dan goed en laat je bewijs van deelname accrediteren. 

 

Bij Markus Verbeek Praehep bieden we verschillende NIRPA PE-cursussen en -trainingen aan. Van opfriscursussen tot updatesessies en volwaardige trainingen. Verdiep je als financieel professional bijvoorbeeld in pensioenen om zo succesvol met de regelingen om te gaan. Of kom meer te weten over jouw digitale toekomst als salarisadministrateur

 

Voorwaarden voor PE-activiteiten  

  • De cursus of training wordt verzorgd door een gekwalificeerde docent. 
  • Het duurt minstens 30 minuten. 
  • Het is relevant voor jou als payrollprofessional. 
  • Het staat in het teken van kennisoverdracht. 
  • De activiteit is voltooid binnen de registratieperiode (tot uiterlijk 31 januari van het volgende jaar). 

 

Wat kan ik met mijn overschot aan PE-punten? 

Als je meer PE-punten hebt behaald dan vereist, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het register waarin je bent ingeschreven. Voor het Register Salarisadministrateur (RSa) kun je maximaal 60 PE-punten meenemen naar de volgende registratieperiode. Voor het Register Payroll Professional (RPP) is dit maximum 80 PE-punten. 

 

PE-punten niet gehaald: wat nu? 

Heb je door omstandigheden je PE-punten het jaar niet behaald en voldoe je daardoor niet aan de PE-punteneis van de registratieperiode? Dan ontvang je een officiële waarschuwing van NIRPA. Het is cruciaal dat je in de volgende periode wel aan de punteneis voldoet. Zorg ervoor dat je voldoende PE-activiteiten onderneemt om de benodigde punten te behalen. Lukt het je ook in de tweede periode niet om de punten te behalen? Dan volgt een verplichte uitschrijving en mag je jouw titel als professional niet meer voeren. 

Incompany- en maatwerkprogramma’s voor salarisprofessionals 

Markus Verbeek Praehep biedt naast individuele PE-trainingen (de zogenaamde open lijn) een breed scala aan Permanente Educatie (PE)-programma’s voor organisaties aan. Deze programma's zijn speciaal ontwikkeld voor salarisadministrateurs, payrollprofessionals en HR-specialisten, waarmee ze op flexibele wijze de erkende NIRPA PE-punten behalen. Door deze PE-programma’s te combineren met de voordelen van maatwerkopleidingen, kun je als organisatie voldoen aan de vereisten voor Permanente Educatie én strategisch investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers. Meer weten? Neem contact op met onze ervaren consultants via 035 - 5 280 813 of mail naar incompany@mvp.nl voor meer informatie en de mogelijkheden voor jouw organisatie. 

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur