CSRD: ben jij er al klaar voor?

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in onze samenleving. Vanaf 2024 moeten bedrijven hun impact op het milieu en de maatschappij rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Als financieel professional speel jij hierin een belangrijke rol, omdat duurzaamheidsverslaggeving ook in de financiële verslaglegging geïntegreerd moet worden of omdat je rapportering moet goedkeuren. Hoe bereid je je hierop voor? Wij weten als geen ander wat jij als financieel professional nodig hebt. In deze blog leer je daarom alles over de CSRD en het belang ervan. Je ontdekt ook hoe je een expert in duurzaamheidsverslaggeving wordt.  

De CSRD-richtlijn: wij leggen het uit! 

Wat is de CSRD? 

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties om te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. CSRD en ESG (Environmental, Social & Governance) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar de CSRD-richtlijnen zich vooral richten tot verslaglegging omtrent duurzaamheid, focust ESG zich op de integratie van duurzaamheid in de dagelijkse bedrijfsvoering. Wil je als financieel professional kennismaken met het onderwerp ESG? Wij zorgen in de training Introductie ESG en Duurzaamheid voor Financials dat jij in één dag op de hoogte bent van alle ins en outs van dit onderwerp.  

Wat is duurzaamheidsverslaggeving?    

Een duurzaamheidsverslag geeft weer hoe een organisatie presteert op het gebied van duurzaamheid. In de wet staat vastgelegd hoe jij, als financieel professional, moet documenteren over zaken als CO2-uitstoot, sociale kwesties en anti-corruptiemaatregelen. Duurzaamheidsverslaggeving moet aan strenge standaarden voldoen en moet goedgekeurd worden door een externe accountant. Dit maakt het noodzakelijk om jezelf uit te rusten met nieuwe inzichten, praktische handvatten en vaardigheden die je helpen een effectieve duurzaamheidsrapportage te kunnen voeren. Van diepgaande kennis en expertise, branche-erkenning en carrièregroei. De training Certified Sustainability Reporting Manager zorgt ervoor dat je impact maakt voor jouw organisatie.  

Waarom is duurzaamheidsverslaggeving belangrijk? 

De CSRD verandert de manier waarop wij werken en hoe wij duurzaamheid benaderen. Duurzaamheidsverslaggeving is belangrijk, zodat je aan wet- en regelgeving voldoet. Echter heeft het veel meer voordelen. Het geeft inzicht in de impact van jouw organisatie op de wereld om ons heen. Daarnaast kan het zorgen voor transparantie, een goed imago, innovatie en het aantrekken van klanten. In jouw werk als financieel professional is deze verslaggeving essentieel, omdat het ervoor zorgt dat je haalbare doelen opstelt, de vorderingen controleert en evalueert. Je zorgt voor de nodige verdieping door een vertaalslag te maken van rapportagestandaarden naar concrete plannen.  

CSRD-wetgeving: wie moet rapporteren en wanneer? 

  • Per 1 januari 2024: Bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro, of een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro. Als je aan twee van deze criteria voldoet, moet je rapporteren over duurzaamheid. 
  • Per 1 januari 2026: Beursgenoteerde mkb-bedrijven. 
  • Per 1 januari 2028: Niet-EU bedrijven die een geconsolideerde omzet van meer dan € 150 miljoen in de EU genereren en een dochteronderneming of filiaal in de EU hebben. 

Let op: Is jouw bedrijf bijvoorbeeld leverancier van een organisatie die wél rapportageverplichtingen heeft? Dan kan het zijn dat deze organisatie een deelrapportage verwacht. 

De CSRD-richtlijnen: de impact ervan op jouw werk 

De CSRD-verplichting beïnvloedt jouw werk. Je beheert en rapporteert de voetafdruk van de organisatie. Wat verandert er daadwerkelijk in jouw werkzaamheden? 

  • Uitgebreidere rapportageverplichtingen: Naast financiële gegevens, moet je nu ook duurzaamheidsinformatie verzamelen en rapporteren. Dit vergt een intensievere samenwerking met verschillende interne afdelingen, maar ook met externe partijen als consultants en auditors. Zij worden vaak ingeschakeld om te helpen met de implementatie en naleving hiervan. 

  • Technische uitdagingen: De implementatie brengt technische uitdagingen met zich mee, zoals het integreren van nieuwe rapportagesystemen en het waarborgen van datakwaliteit en -consistentie. 

  • Strategische besluitvorming: De duurzaamheidsinformatie die jij verzamelt en rapporteert, speelt een grotere rol in de strategische besluitvorming. Jij moet deze informatie kunnen interpreteren en gebruiken om bedrijfsstrategieën te ondersteunen. 

Hoe kan ik zorgen voor een goede duurzaamheidsverslaggeving? 

Slim investeren? Dit is je kans om essentiële vaardigheden op de doen die nodig zijn voor effectieve CSRD-rapportages. Meld je aan voor de training Certified Sustainability Reporting Manager en til jouw duurzaamheidsexpertise naar een hoger niveau. Leer over de huidige wet- en regelgeving, wat het voor jouw organisatie betekent en hoe je het in de praktijk kan brengen.   

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur