Achter de cijfers: de nieuwe column van Ronald Harreveld

Ronald Harreveld deelt zijn persoonlijke ervaringen als boekhouder met een flinke dosis humor en een scherpe blik op de financiële wereld. Van verrassende ontmoetingen tot hilarische misverstanden over belastingen: deze columns bieden een uniek kijkje achter de schermen. Onmisbaar leesvoer voor iedere professional.  
 

Bukbonnetjes  

Vandaag eentje uit de categorie: ‘Ik mag toch alles aftrekken!’ 

Gisteren een keurige map gekregen van een nieuwe cliënt, die was overgestapt van een oudere boekhouder die gestopt is, omdat die ruim zeventig jaar was. De map zag er keurig uit. Facturen netjes, apart en opeenvolgend genummerd. Bonnen (heel veel bonnen) netjes genummerd en in de map gedaan. Bankafschriften netjes geprint. Uren en kilometers netjes bijgehouden. Hij is een klusjesman dus veel bonnen van Gamma, Praxis, Hornbach et cetera. Echt, honderden bonnen zitten er in de administratie. Terwijl de omzet eigenlijk niet absurd hoog is. Ik ben inmiddels al ruim een half uur bezig met al die Praxis-, Hornbach-, et cetera bonnen, als me iets opvalt. 

Op bepaalde dagen heb ik meerdere bonnen van dezelfde winkel. Op de bankafschriften zelf zie ik maar één of twee afschrijvingen op die dag. Ik bel de ondernemer en die zegt dat het klopt en dat hij een aantal bonnen cash betaald heeft. ‘Beetje vaag verhaal,’ denk ik. Dus ik duik toch nog dieper in de bonnen. ‘Huh…’ denk ik, ‘ik zie nergens contante bedragen staan, maar overal staat een bankrekeningnummer op.’ Inmiddels heb ik zeven bonnen van 18 september, met daarop verschillende tijden (van 8.30 tot 11.37 uur) en op elke bon een apart banknummer. 

Ik bel de ondernemer nogmaals en vraag hem: ‘Hoeveel bankrekeningen heb je en wat zijn de nummers daarvan?’ ‘Twee,’ zegt hij, een zakelijke en een gezamenlijke rekening met mijn vrouw voor thuis.’ 

Ik zie op één bon inderdaad zijn zakelijke rekening staan. En die is ook afgeschreven op het afschrift. De andere bonnen zijn met andere bankrekeningnummers. Ik begin iets te vermoeden. 

Ik check ook even de benzinebonnen (een klusser, dus busjes op de zaak, heel legitiem). Maar ik zie op dezelfde dagen ook meerdere bonnen, benzine-, maar ook dieselbonnen. 

Nogmaals de ondernemer gebeld en wat ik al vreesde, blijkt waar te zijn. Alle door vorige klanten achtergelaten bonnen heeft hij meegenomen en in zijn boekhouding verwerkt. En ook van deze bonnen heeft hij de btw teruggevraagd. ‘Dit mocht van de vorige boekhouder,’ zegt hij. ‘Drukt de winst en ze kunnen het toch moeilijk controleren.’ 

Helaas (of eigenlijk gelukkig) is dit wel goed te controleren. De belastingdienst heeft hier zelfs een term voor: "bukbonnetje". Dat wil zeggen: bukken voor bonnetjes die anderen hebben laten vallen of achtergelaten. Uiteraard mogen deze niet in jouw boekhouding, want jij hebt ze niet betaald. Sterker nog, dit is echt fraude. Niet doen dus. En het is zeker goed te controleren door de belastingdienst (en de boekhouder) want het pasnummer staat op de bon als het gepind is, en de betaling staat niet vermeld op je eigen bankrekening. 

Schade in bovenstaand geval: ruim 800 euro aan btw (plus nog eens tien procent boete wegens suppletie). Daarnaast wordt zijn winst ook hoger. 

Leermomentje voor vandaag: alleen zelf betaalde kosten in je boekhouding doen. Liefst betaald via de bank. 
 

Meer lezen over de belevenissen van een boekhouder? 

Mocht je meer verhalen zoals deze willen lezen? Bekijk dan de LinkedIn pagina van Ronald Harreveld of bestel zijn boek Belevenissen van een boekhouder.  

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur