NIEUW Achter de cijfers: de column van Ronald Harreveld

Ronald Harreveld deelt zijn persoonlijke ervaringen als boekhouder met een flinke dosis humor en een scherpe blik op de financiële wereld. Van verrassende ontmoetingen tot hilarische misverstanden over belastingen: deze columns bieden een uniek kijkje achter de schermen. Onmisbaar leesvoer voor iedere professional.  

April 

Momenteel is het april. In de regel toch wel 1 van de drukste maanden van het jaar voor ons boekhouders/accountants/belastingadviseurs. Ten eerste moeten de btw ‘s voor 30 april binnen zijn. Voor de laatste IB aangiften van 2021 verloopt de deadline. En op de een of andere manier willen veel mensen toch voor 1 mei al de aangifte IB van 2022 verstuurd hebben (gelukkig loopt daar uitstel voor). Maar btw ‘s hebben even de grootste prioriteit. Dus zit weer midden in de bonnen. 

Zo heb ik me gisteren ook weer door een berg bonnen van een cliënte heen gewerkt. Gelukkig kennen de meeste van mijn cliënten inmiddels de regels wat wel en wat niet mag, maar voor sommigen blijft het lastig. Of ze dagen je uit, want dat soort types heeft natuurlijk ook elke boekhouder.   

Van de grote envelop die ik gisteren van cliënte heb gehad, helaas meer dan de helft van de bonnen moeten afkeuren. Vaak gehoorde “smoesjes”: 

  • Potgrond bij Intratuin, plantjes (onder het mom van, als cliënten wat bij me thuis komen brengen moet mijn tuin toch netjes zijn). 
  • Kapper (ik moet toch netjes bij cliënt verschijnen en daarnaast het groeit ook tijdens werktijd). 
  • Sportschool abonnement (ik moet echt fit zijn, anders kan ik cliënt niet optimaal bedienen). 
  • Kleding (ik kan toch niet naakt aanbellen bij een cliënt). 
  • Kinderspeelgoed. (ik werk thuis, op deze manier kan ik mijn kind rustig houden).  
  • Massage (ik zit de hele dag achter de computer, dus krijg een stijve nek). 

Wij boekhouders moeten vooral veel afkeuren blijft eten en drinken. Veel ondernemers denken dat, omdat ze ondernemer zijn, alle broodjes die bij de supermarkt of broodjeszaak gehaald worden aftrekbaar zijn. Stapels AH bonnen heb ik soms. Of als ze een appelflap, broodje gezond of krentenbol bij de kiosk kopen. Ik zie ook wel eens kauwgom op action bonnen of een chocolade reep bij de (zakelijke) brandstof. Dat mag allemaal niet. Iedereen moet eten. Het is een eerste levensbehoefte en is dus niet aftrekbaar. Ook als je intern bij een wat grote cliënt zit waar een bedrijfskantine is, mag dit niet! 

Etentjes zijn alleen aftrekbaar als ze een zakelijk karakter hebben. Dat betekent met een (potentiële)cliënt, netwerkmeeting met collega of een overleg met zakenrelatie (bijvoorbeeld boekhouder). Tip: zet ook de naam met wie je gegeten hebt op de bon. Die moeten namelijk overeenkomen met de afspraak in je agenda.  

Er zijn restricties. De btw is niet aftrekbaar. En je mag maximaal 80% als bedrijfskosten opvoeren  
Bonnen zonder naam verwerk ik niet. Bonnen met Fristie, kindermenu en chocomelk haal ik eruit. 
Hetzelfde geldt voor MacDonalds bonnen met happymeals. Dat zijn gezinsetentjes. 

En zoals een collega ooit meemaakte. Er staat maar 1 menu op alle bonnen, maar ik was wel iedere keer met iemand. Maar de andere hoefde steeds niets. Daar trappen we allemaal niet meer in.  

Meer lezen over de belevenissen van een boekhouder? 

Mocht je meer verhalen zoals deze willen lezen? Bekijk dan de LinkedIn pagina van Ronald Harreveld of bestel zijn boek Belevenissen van een boekhouder.  

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur