Negentien werkzoekenden uit de regio Hilversum-Amersfoort-Almere krijgen een riant zicht op een baan als salarisadministrateur. Zij zijn geselecteerd door UWV en detacheerder Quoratio en volgen bij Markus Verbeek Praehep de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie. Behalen ze hun diploma, dan kunnen ze concreet aan de slag. De behoefte aan goed opgeleide salarisadministrateurs is immers groot. In gesprek met Luuk Wegman, Marco Boersma en Henk Verhage, adviseurs bij respectievelijk UWV Hilversum, Amersfoort en Almere.
De economie mag dan aantrekken, dat wil nog niet zeggen dat vacatures soepel worden ingevuld. Er zijn nog diverse krapteberoepen waarvoor het buitengewoon lastig is om geschikte kandidaten te vinden. Salarisadministrateur is zo'n beroep. Bedrijven zitten erom te springen, maar tussen de vele werkzoekenden zijn ze zo gemakkelijk te vinden als de spreekwoordelijke speld in een hooiberg. Daar moet een verklaring voor zijn, en die is er volgens Marco Boersma ook: ‘’het ontbreekt aan de juiste opleiding. De bv Nederland is te laat begonnen met opleiden. In de crisistijd is dat niet gebeurd, want te duur. Maar juist dan moet je investeren."
Henk Verhage kan het alleen maar beamen. Hij ondervindt aan den lijve hoe moeilijk het is om bedrijven aan de zo vurig gewenste salarisadministrateurs te helpen. Er zijn simpelweg geen matches te maken. "Salarisadministrateurs zijn gewoon niet te vinden. Met zoveel mensen die afkomstig zijn uit de banksector zou het toch te doen moeten zijn, maar nee. Ik heb het laten uitzoeken door Jeroen Schuil, onze arbeidsmarktadviseur, en hij heeft het bevestigd: salarisadministrateur is in de regio's Amersfoort, Hilversum en Almere een krapteberoep."
Een even heldere als schrijnende constatering. Maar daar wilden Verhage en zijn twee collega's het niet bij laten. Ze wilden dit probleem oplossen door een brug te bouwen tussen vraag en aanbod: aan een aantal werkzoekenden de Praktijkopleiding Loonadministratie bieden met zicht op een baan als salarisadministrateur. Met financiële steun van UWV, want het scholingsbudget dat vanwege bezuinigingen tijdelijk in de koelkast was gezet, is opnieuw beschikbaar.
De zoektocht naar een geschikte opleider werd ingezet en Markus Verbeek Praehep viel het meest in de smaak als opleider. Allereerst vanwege de flexibele manier van studeren. Wie onverhoopt een klassikale module mist, haalt hem gewoon in de online leeromgeving in. Zeker gezien de zomervakantie - het traject is in de eerste week van juli begonnen - is dit zeer welkom.
De adviseurs van UWV hebben ook de informatiebijeenkomst over de opleiding bezocht. Marco: "Markus Verbeek Praehep kwam over als een solide partij met een duidelijk verhaal. We kregen een realistisch beeld. Er werd gezegd: Dit wordt best pittig. Wil je afhaken? Doe dat dan nu." Luuk: "Er wordt wel iets van de kandidaten gevraagd. Het is niet vrijblijvend. Heb je ja gezegd, dan ga je ook dóór."
Markus Verbeek Praehep heeft een op maat gemaakt opleidingstraject op tafel gelegd dat ongeveer drie maanden in beslag zou nemen. Daarmee kon de UWV prima uit de voeten. De kandidaten zijn geselecteerd op basis van hun achtergrond. Er is gekeken naar affiniteit met administratie, MBO 4-niveau en secretariële of financiële ervaring. De eerste groep is steeds meer getrechterd totdat er een selectie overbleef die aan het totaalplaatje voldeed. De negentien 'uitverkorenen' - in leeftijd variërend van 29 tot 60 jaar - zijn telefonisch uitgenodigd om het opleidingstraject te volgen en reageerden blij verrast. Begrijpelijk want terwijl ze misschien al geen hoop meer hadden om weer aan de slag te kunnen, kregen ze via dit opleidingstraject zicht op een baan geboden.
Maar dat het pittig zou worden, dat is nog maar eens dik onderstreept. Marco: "Veel mensen hebben twintig jaar niet meer in de schoolbanken gezeten. Daarvan moesten ze zich wel bewust zijn. En het thuisfront moest beseffen dat ze veelvuldig de zolderkamer zouden opzoeken om geconcentreerd te kunnen studeren."
De opleiding ging in juli van start en al snel waren er positieve geluiden te horen. Bijvoorbeeld over het sociale aspect: het groepsgevoel dat is ontstaan en studenten die elkaar er doorheen slepen als het even tegenzit. En ze weten dat aan het eind van de rit vrijwel zeker een mooie beloning klaarstaat: een baan als salarisadministrateur. Eerst gaat Quoratio kijken naar de vacatures die intern bekend zijn. Mocht de detacheerder niet iedere kandidaat bij een werkgever kunnen introduceren, dan gaat UWV zelf zijn contacten aanboren. Henk Verhage: "Ik heb al een werkgever in gedachten die erg blij zal zijn met een nieuwe salarisadministrateur."