Plankgas van automonteur naar accountant

Van automonteur naar eigenaar/vennoot van ABC-Kwakernaat, een succesvol accountants- en belastingkantoor met vestigingen in Barendrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Het is een even opmerkelijke als grote stap en Kenneth van Leeuwen (47) heeft hem dankzij een benijdenswaardige gedrevenheid, doelgerichtheid en veel studie kunnen zetten. Daarbij moest hij ook nog afrekenen met twee handicaps: stotteren en dyslexie. En is hij nu op het punt beland waar hij uiteindelijk terecht wilde komen? Is het nu klaar? Welnee. Hij heeft nog meer plannen.

Trots legt Kenneth van Leeuwen aan het begin van het interview een groene multomap op tafel. Hij slaat hem open en toont al bladerend een pak diploma's zo dik als een telefoonboek. Het is de rijke oogst van jaren studie. Allemaal opleidingen op het gebied van accountancy, belastingen, IT en … autoreparaties.

Een baan als automonteur

Met dit laatste is het tussen 1980 en 1990 allemaal begonnen. Kenneth was als jonge jongen niet bepaald een ster op school. Aan intelligentie geen gebrek, maar zijn dyslexie - lezen gaat goed, schrijven levert problemen op - zat klinkende resultaten in de weg. Daarnaast stotterde hij en dat kwam ook niet erg gelegen. Hij moest het maar zoeken in een baan als automonteur, kreeg hij mee. Kenneth wist toen nog niet dat hij cijfers leuk vond; daar zou hij later achter komen. Maar wat hij wel wist: dat hij het met zijn gedrevenheid sowieso ver zou schoppen.

Middenstandsdiploma behalen

Kenneth volgde de aangegeven richting en vond dat prima. De autobranche sprak hem aan en het leek hem leuk om chauffeur te worden. Maar vooral wilde hij ooit het transportbedrijf van zijn vader overnemen. Daar had hij al in een vroeg stadium zijn zinnen op gezet. Hij nam een baan als hulpautomonteur en is alvast zijn middenstandsdiploma gaan behalen.

"Zo is mijn passie begonnen"

"Ik heb een tweejarige opleiding gevolgd in Rotterdam. Toen ontdekte ik dat ik boekhouden en economie leuk vond. Zo is mijn passie begonnen. En het gevoel bleef. Om het zeker te weten ben ik gestopt als automonteur en heb een halfjaar op de afdeling debiteuren/crediteuren van een installatiebedrijf gewerkt. Toen wist ik het. Ik ben naar mijn vader toegestapt en zei: Ik wil accountant worden."

Gekozen voor Markus Verbeek Praehep

Samen met zijn broer was Kenneth al vennoot van het bedrijf van zijn vader. Zijn jongensdroom kwam al bijna uit. Maar de drang om accountant te worden was sterker. "Ik wilde een SPD-opleiding volgen en heb gekozen voor Markus Verbeek Praehep. Want deze opleider staat met naam en faam goed bekend. Ik ben naar het kantoor, toen nog in Amsterdam, gegaan en heb ze verteld over mijn dyslexie en zeer beperkte vooropleiding. Ik heb gevraagd of ik daar evengoed mijn opleiding kon doen. En ja, dat kon. Vanwege mijn gedrevenheid. Het leren ging goed. Ik behaalde mijn diploma en heb daarna, ook bij Markus Verbeek Praehep, mijn AA-diploma behaald."

Er volgde een reeks van banen als accountant, maar Kenneth was nog niet uitgeleerd. IT interesseerde hem - met name vanwege de combinatie met accountancy, waarmee hij blijk gaf van een heldere toekomstvisie. Ook daarin heeft hij zich verdiept, met een audit-diploma als resultaat.

Het bedrijf kreeg al snel spijt

Gewapend met een fiks arsenaal aan kennis ging Kenneth voor zijn belangrijkste doel: vennoot worden. Het zit in zijn familie om iets te zeggen te willen hebben over een bedrijf en dat wilde hij ook. Niet als eenpitter, maar samen. Naast zijn werk volgde hij een fiscale opleiding, want belastingen vond hij ook al zo leuk, en haalde hij zijn RB-titel binnen. Hij was in de race voor het partnerschap bij zijn toenmalige werkgever, maar daar wilde het bedrijf bij nader inzien toch niet aan beginnen. Want ja, die dyslexie - Kenneth kon geen foutloze brieven schrijven … Voor Kenneth reden genoeg om zijn baan direct op te zeggen. Het bedrijf kreeg al snel spijt. Het raakte immers niet alleen een zeer bedreven en toegewijde accountant én bekwame troubleshooter kwijt, maar ook opvallend veel klanten. Hij is op nadrukkelijk verzoek nog teruggekeerd, maar het was al een gelopen koers. Met de intentie om daar, met het oog op de toekomst, meer met IT en advisering te doen, liep hij tegen een muur op. Hij sprak, begin 2010, de historische woorden: "Dan doe ik het zelf."

Iets moois opgebouwd

In een paar jaar tijd heeft Kenneth van Leeuwen iets heel moois opgebouwd. Hij koos bewust voor de letters ABC (Accountancy, Belastingen, Consultancy). "Omdat dit recht doet aan de dienstverlening waarvoor we staan. Daarbij wilde ik ook graag beginnen met een letter A. Dit omdat ik zo'n 25 jaar geleden een collega-accountant gesproken had die zijn kantoor ook met een A begon. Op mijn vraag waarom dat was, was zijn antwoord toen: Zo kom je hoog te staan in de Gouden Gids."

Vier vestigingen

Inmiddels zijn er vier vestigingen en er zijn meerdere partners aan het kantoor verbonden. Kenneth doet zelf het personeelsbeleid en heeft zijn eigen visie als het gaat om het aannemen van nieuwe krachten. Hij kijkt vooral naar de persoon; iets waarvan hij wilde dat zijn school dat vroeger naar hem toe ook had gedaan. Daarbij vindt hij persoonlijke ontwikkeling van zijn medewerkers zeer belangrijk. Hiervoor zijn altijd tijd en geld beschikbaar. "Je bouwt namelijk aan jezelf en de toekomst. Niet alleen voor ons bedrijf, maar voor jezelf. Als ik zie dat iemand passie voor het vak heeft, word ik daar blij van. Natuurlijk blijkt het ook weleens een slechte keuze te zijn. Toch houd ik aan mijn visie vast. Immers, je moet honderd kikkers kussen voordat de prins opstaat."

ABC-Kwakernaat blijft groeien en levert inmiddels met zo'n 60 medewerkers een compleet dienstenpakket op het financiële vlak. Met ingang van 1 oktober wordt het pakket uitgebreid met juridische diensten. Uitgangspunt blijft de succesvolle bedrijfsfilosofie van Kenneth van Leeuwen. Die omvat drie punten: doen wat je belooft; klanten binnen een dag terugbellen; geen 9-5-instelling vertonen. "En naar je klanten toe kritisch zijn. Ze een spiegel voorhouden. Dat is weleens confronterend. Maar hoe kritischer je bent, hoe meer je wordt gewaardeerd."

Kenneth kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn studie bij Markus Verbeek Praehep. "Markus Verbeek Praehep biedt kwaliteit en service en denkt mee. En altijd zijn het gemotiveerde leerkrachten. Weet niet waar jullie die steeds vandaan halen. Maar ik ben vooral blij dat ik de kans heb gehad mijn opleiding te volgen. Daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor."

Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur