Zorgadministratie is veel meer dan 'administratie van de zorg'. Het begint bij de aanmelding en loopt door tot de accountantscontrole. Never a dull moment dus. Een goed functionerende zorgadministratie draagt bij aan een hoge waardering van de zorg en een gezonde bedrijfsvoering. Toch is er nog weinig aandacht voor dit vakgebied. Waarom is dat? En wat maakt de zorgadministratie tot zo’n uitdagend vak? Daarover ging ons webinar op maandag 18 januari. Heb je het gemist? Dan kun je het webinar terugkijken op onze site. Hieronder delen we de key take-aways.
Zorgadministratie is het hele proces van zorglevering tot facturatie. Zie het als de motor van het juist, tijdig en volledig administreren van de zorg, op een zo efficiënt mogelijke manier. Dit proces vindt plaats door de gehele zorginstelling heen, maar de afdeling zorgadministratie is uiteindelijk de afdeling waar de omzet binnenkomt. Omdat de zorgadministrateur wel afhankelijk is van de stappen die daarvoor plaatsvinden, is het noodzakelijk om de processen zo optimaal mogelijk in te richten. Voor zorginstellingen is het dan ook belangrijk om te investeren in goede zorgadministratie en het de aandacht te geven die het verdient.
Er staat ontzettend veel te gebeuren in de zorgadministratie. De ontwikkelingen in de zorgadministratie gaan continu door. Soms zelfs tijdens het jaar of met terugwerkende kracht. Je moet hier continu alert op zijn: wat zijn de belangrijkste wijzigingen, welke gevolgen heeft dat voor declaratieverkeer, is er voldoende kennis op de zorgvloer? Je moet je doorlopend bewust zijn van wat er gebeurt in je omgeving, zowel extern als intern, en weten hoe je daarop kunt anticiperen.
Er zal ook steeds meer een beroep gedaan worden op je analytische vaardigheden. De zorgadministratie verschuift van controleren en escaleren naar controleren en signaleren. Dat betekent dat vooruitkijken steeds belangrijker wordt. Hiervoor moet je goed weten hoe het proces verloopt, dit proces in kaart kunnen brengen en mensen kunnen ondersteunen in het registratieve proces.
Op dit moment zijn zorgprofessionals onnodig veel tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden. De zorgadministratie kan een belangrijke rol spelen in het wegnemen van deze ballast, door te bedenken hoe het werk eenvoudiger gemaakt kan worden. Ga het gesprek aan met de mensen in het werkveld en kijk hoe het werk verloopt. Alleen dan kom je erachter waar de knelpunten zitten en waar verbeteringen mogelijk zijn.
Als zorgadministrateur moet je je goed bewust zijn van je positie binnen de instelling. Daarom kun je best eisen dat je met de inkopers van je zorginstelling om de tafel gaat zitten. Zo kun je zorgen voor uniformiteit binnen de instelling. Vraag daarnaast ook of je mee mag naar de gesprekken met gemeentes, zodat je kunt vertellen over wat er wel of niet mogelijk is in het elektronisch cliëntendossier. Blijf vooral niet binnen je eigen zorgadministratie-afdeling zitten, maar zorg voor verbinding met de rest van de organisatie.
Als zorgadministrateur moet je voldoende kennis hebben van de systemen waar je mee werkt, wet- en regelgeving en de financieringsvormen in de zorg. Daarnaast is ook de samenwerking tussen verschillende disciplines binnen de zorg van belang. Wanneer je je steentje bij wilt dragen aan deze belangrijke sector, is het noodzakelijk om je kennis en vaardigheden als zorgadministrateur verder de ontwikkelen, óók buiten je specialisme. Zo heb je financiële kennis nodig om de cijfers te kunnen duiden, communicatieve vaardigheden om het gesprek met de zorgprofessionals aan te gaan en kennis van de zorg om daarmee het proces te ondersteunen.
Markus Verbeek Praehep biedt nu de eerste geaccrediteerde opleiding in de zorgadministratie: de Associate degree Zorgadministratie. Deze opleiding geeft antwoord op de grote vraag naar een erkende opleiding op HBO-niveau vanuit het vakgebied. Dankzij de modulaire opbouw van deze opleiding is het ook heel goed mogelijk om deze stapsgewijs naast je baan te volgen. De opleiding is bovendien heel breed: van financiën in de zorg en management in de zorg tot dossiermanagement en informatievoorziening. Dankzij de praktijkgerichte aanpak kun je deze kennis direct in praktijk brengen.
Het vak van zorgadministrateur is zich volop aan het ontwikkelen. De repetitieve werkzaamheden worden steeds meer overgenomen door geautomatiseerde oplossingen, waardoor de complexiteit toeneemt en het vak alleen maar interessanter wordt. Daarnaast ontstaan er steeds meer loopbaanvarianten waar je veel meer talent van jezelf in kwijt kunt en waarin interactie met andere afdelingen steeds belangrijker wordt. Hierdoor biedt het vak steeds meer mogelijkheden, zowel op instapniveau als voor mensen die al langer in het vak zitten en zich willen doorontwikkelen.
Kijk op je gemak het hele webinar nog een keer terug of ontwikkel je verder binnen dit vakgebied met een van onze opleidingen voor zorgadministratie, zoals:
Download onze interactieve brochure voor een volledig overzicht van de leerlijn Zorgadministratie en ontdek wat Markus Verbeek Praehep voor jouw zorginstelling kan betekenen.