Als ondernemer komt er een hoop op je af, van administratieve taken tot wet- en regelgeving. Sinds 1 juli 2012 geldt er in het kader van de Wet Incassokosten (WIK) verplicht een 14-dagenbrief (WIK-brief) wanneer jouw klant de factuur niet binnen de afgesproken betalingstermijn heeft betaald. Maar wat houdt het precies in? In deze blog ontdek je hoe je in 10 stappen een goede 14-dagenbrief opstelt.
Ben jij ondernemer en heeft de klant niet aan de betalingstermijn van jouw factuur voldaan? Dan verstuur je een 14-dagenbrief (veertiendagenbrief). In deze formele brief maak je kenbaar dat de klant nog één kans heeft om de factuur te betalen, binnen veertien dagen, zonder bijkomende kosten. Deze dagtekening is wettelijk verplicht en vastgelegd in de Wet Incassokosten (WIK). Het doel is om een simpele en transparante regeling te creëren om de consumenten te beschermen tegen onverwachte extra kosten.
De 14-dagentermijn gaat volgens de wet in op de dag na aanmaning, ook wel betalingsherinnering genoemd. 'De dag na aanmaning' betekent: de datum van de brief is de dag van verzending, de dag erop is (doorgaans) de dag van ontvangst. Dit betekent dat de 14-dagentermijn begint te tellen op de 2e dag na dagtekening van de aanmaning. In werkelijkheid komt de termijn op de dag van verzending dus neer op 14 + 2, sommigen noemen het daarom ook wel de 16-dagenbrief.
Voorbeeld: Wanneer je op 1 oktober de 14-dagenbrief stuurt, dan is 2 oktober de dag van ontvangst. De periode van 3 tot en met 16 oktober is de 14-dagentermijn. Op 17 oktober kun je de buitengerechtelijke kosten vorderen.
Veel ondernemers worstelen met het opstellen van deze 14-dagenbrief. Weten welke termijn je moet hanteren is niet voldoende. Saskia van de Schoot, expert op het gebied van incasso, geeft je 10 tips voor het opstellen van een correcte 14-dagenbrief:
Door de stappen en tips in deze blog te volgen, zorg je ervoor dat je aan de wettelijke eisen voldoet en de kans vergroot dat je klant alsnog betaalt. Wil je verder werken aan jouw administratieve vaardigheden? Overweeg dan een opleiding bedrijfsadministratie en financial control bij Markus Verbeek Praehep. Zo sta je sterker in je schoenen als ondernemer.
Meer weten? Neem contact op met onze studieadviseurs en bekijk alle opleidingen.