Achter de cijfers: de nieuwe column van Ronald Harreveld

Ronald Harreveld deelt zijn persoonlijke ervaringen als boekhouder met een flinke dosis humor en een scherpe blik op de financiële wereld. Van verrassende ontmoetingen tot hilarische misverstanden over belastingen: deze columns bieden een uniek kijkje achter de schermen. Onmisbaar leesvoer voor iedere professional.  
 

Huis gekocht 

Telefoon. 
Een cliënte: 
‘Ronald, ik durf het bijna niet te zeggen, maar je had gelijk.’ 
Normaal denk ik dan: ‘Fijn,’ maar nu denk ik: ‘zonde van alle tijd en energie.’ 
 
We gaan terug naar het begin van het jaar. Toen belde ze ook: 
‘Ronald, wil je zo spoedig mogelijk als kan onze aangifte doen? We krijgen heel veel geld terug. Duizenden euro’s, want we hebben een huis gekocht.’ 
Ik: ‘Huh. Hebben jullie dan voorlopige aanslagen betaald? Dat willen jullie toch nooit?’ 
C.: ‘Nee, we hebben niets betaald, maar een huis gekocht met heel veel extra kosten. Mijn broer, vrienden van me en onze nieuwe buren hebben ook een huis gekocht en die krijgen echt duizenden euro’s terug.’ 
Ik: ‘Ja, maar dat zijn geen ondernemers. Die betalen loonbelasting en daarvan krijgen ze dan iets terug. Als ondernemer betaal je achteraf. Door het huis wordt de belastingdruk lager, maar je krijgt niets terug.’ 
C.: ‘Ja hoor, iedereen om ons heen krijgt terug. Je vergist je. Let maar op als de aangifte af is.’ 
Twee maanden later is de aangifte af. Beiden (partners) zijn zzp’er. Beiden ruim € 100.000 winst en na aftrek van de kosten van het huis blijft er voor beiden nog ruim € 20.000 om te betalen. 
 
Een bittere pil.  
‘Klopt niet,’ is het eerste wat ik te horen krijg, ‘iedereen krijgt geld terug bij een nieuw huis. Ook de hypotheker heeft gezegd dat we geld terugkrijgen.’ 
‘Nee,’ zeg ik, ‘de hypotheker heeft gezegd dat het aftrekbaar is. Dat is iets anders.’  
Cliënte maar even uitgenodigd voor een gesprek en alles duidelijk uitgelegd. Berekeningen laten zien, met aftrek huis en zonder aftrek huis (‘zie je, dan zou je bijna 8.000 euro meer belasting betalen, dat is jullie voordeel.’) 
Maar nog altijd valt het kwartje niet. 
‘We hebben niets opzij gezet’, komt er ook nog achteraan, ‘als het zo is kunnen we niets betalen.’ 
 
‘Ik ga een second opinion vragen bij de accountant van mijn vader. Is dat goed?’ 
‘Uiteraard,’ zeg ik, ‘ik kan ook fouten maken, maar ik denk dat het nu wel goed zit.’ 
Ik had toch gelijk, blijkt nu. Soms heb ik liever geen gelijk. 
 
Les van vandaag: je kunt nooit belasting terugkrijgen als je dat niet vooruit betaald hebt (voorlopige aanslag, loonbelasting et cetera). Wel kan de belastingdruk verminderd worden door belastingaftrek van bepaalde posten. 
Aftrekken van de belasting betekent niet dat je het volledige bedrag terugkrijgt. Dit betekent dat je belastbare inkomen lager wordt en dat je minder belasting betaalt. 
 

Meer lezen over de belevenissen van een boekhouder? 

Mocht je meer verhalen zoals deze willen lezen? Bekijk dan de LinkedIn pagina van Ronald Harreveld of bestel zijn boek Belevenissen van een boekhouder.  
Contact met MVP

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar

035 - 5 280 811
06 - 26 43 69 52

Ma t/m Vr: 08.30 - 17.00 uur